Fjället runt och Idreflötanspåret

Det finns två fina naturspår i anslutning till Fjätervålens skidanläggning. Dessa spår går till stor del genom ett naturreservat med helt orörd och fjällnatur.

Varför inte packa ryggsäcken med matsäck och åka spåret som kallas fjället runt. Det går i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den fina Rybäckskojan. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck. Följ sedan spåret som går längs med den lilla älven Foskan ned till Foskdalsvallen. Vidare över vägen till södra delen av berget Fjätervålen. I den södra delen finns två rejäla backar. Här måste du ta det försiktig i branterna. Spåret är markerat med kryssmarkering och total spårlängd är 17km.

Det andra spårvalet är Idreflötanspåret (markerat med svart på kartan).

Inledningen är samma som Fjället runt. Väl uppe på Svartfjället följer Idreflötanspåret ryggen på Svartfjället för att efter ca 2 km vika ned på den fantastiskt fina Idreflöta. Idreflöta är en mycket stor myr norr om Fjätervålen. Där ringlar spåret sig fram, går upp en bit på Torråsen för att sedan komma tillbaka till spåret man åkte upp på. Spåret är lättåkt och extra fint på vårkanten i gassande solsken. Spårets totala längd är ca 13km. Även Idreflötanspåret är kryssmarkerat.

Tänk på att dessa spår går till vissa delar över kalfjäll och ibland utsatts för riktigt hårt väder och kyliga vindar. Kyleffekten är hög när det blåser hårt. Kläder efter väder! Det är lämpligast att ha en lite bredare skida än de som används på välpreparerade spår.

Det här är inte Fjätervålen AB:s spår. Spåren underhålls av extern part och körs då med skoter och spårkälke. Spårets skick kan inte garanteras vid varje givet tillfälle då väder och vind påverkar mycket.