Historik och fakta

Dalarnas högsta skidbacke, toppen i Idrefjällen

Historik
Fjätervålens skidanläggning och stugby grundades på 1960-talet av de framsynta markägarna Per Nilsson, Pelle Huggute och Maria Danielsson från Lillfjäten. Under 70-talet byggdes de första stugorna och 1976 den första liften.

1983 bildades Fjätervålen Skidlift AB, av ett antal entusiastiska stugägare. Landshövding Ingvar Gullnäs stöttade projektet och invigde den nya skidanläggningen den 28:e december 1983. Sen dess har Fjätervålen AB stått på egna ben och utvecklat anläggningen kontinuerligt.

Affärsidén är i grunden densamma sedan starten: ”Att erbjuda högkvalitativ skidåkning i unik fjällmiljö med möjlighet till ett lugnt boende i privatägda, glest spridda stugor för en naturnära känsla”.

I januari 2018 går Serneke Group in som ny delägare i Fjätervålen AB med 40% av det totala aktieinnehavet.

Fakta om Fjätervålen
Fjätervålens topp ligger 1002 meter över havet.

18 nedfarter i olika svårighetsgrader, godkända av FIS för slalom, storslalom och super G damer.

  • Fallhöjd: 317 m.
  • Längsta nedfart: 3000 m.
  • Pistad åkyta ca 400 000 kvm.
  • 4 st liftar, 2 bygelliftar och 2 knappliftar. Liftkapacitet 4000 personer/timme.
  • 48 km längdspår, varav 4,6 km är elbelysta

Fjätervålens skidbackar har vid tre tillfällen använts i Alpina svenska mästerskap, Junior SM 1992 och den vuxna eliten tävlade här 1996 och 2009. Backarna håller mått enligt internationella FIS-reglerna för slalom och storslalom.

FIS Homologiseringscertifikat för pisterna Örnen, Falken och Ripan:

Fjätervålen AB har idag ca 400 aktieägare varav de flesta är privatpersoner med anknytning till Fjätervålen. Serneke Group AB är största ägare med 46 % av aktiekapitalet. Det finns ca 250 privatägda stugor i området.

Fjätervålen AB driver liftar, längdspår, skidshop, skidskola, livsmedelsbutik och stuguthyrning. Värdshuset  och skoterturer bedrivs av fristående entreprenörer.

Totalt är det ca 40 personer som arbetar i Fjätervålen under vinterhalvåret.