Längdåkning

48 km spår utanför stugknuten

Längdspåren runt stugbyn prepareras för klassiskt och skate varje dag och brukar vara färdiga runt kl 9. Se karta nedan. Fjällspåren prepareras vid behov och när vädret tillåter. Vid dåligt väder och stark vind kan spårdragning utebli. Vi har en vallabod som finns på kortsidan av skidskolehuset.

Spårpreparering live (extern sida)>>

Spårkort:
För att undvika köbildning ber vi er att swisha betalning av spårkort. Spårkortet gäller för alla våra längdspår inkl. fjällspåren och det är nu möjligt att swisha för 1-7 dagar. Swisha till 123 690 79 01. Märk betalningen med ”Spårkort”. Även Närlivsbutiken säljer spårkort. Se prislista>>

Kontrollavgift på 1 500 kronor debiteras för åkare utan giltigt spårkort/swishkvitto. Stick-kontroller sker under säsongen. 

Njut i spåret!

Våra längdspår

SpårKommentarLängdStatusBeskrivning
1. BLÅA spåretElljus kl. 7-9 och 15-22.4,6 km Stängd för säsongenEnkel och familjevänlig terräng. Börjar med ett flackt avsnitt som följs av ett fint nedförslut mot Flötbäcksvägen som passeras. Därefter går spåret över myrar och i lite backig terräng som sen följs av en rejäl backe och en slakmota upp mot vattenverket. Spåret avslutas med fin stakterräng tillbaka till starten.
2. ORANGA spåret (Björnmyren)7 kmStängd för säsongenFantastisk fjällmiljö i öppen terräng, passar både familj som motionär. De första 4 km är mycket lättåkta och sen blir det lätt uppför mot backen igen. Ett lättåkt spår som passar alla.
3. RÖDA spåret6 kmStängd för säsongenFörsta 2 km är lättåkta och går genom klassisk fjällmiljö. Sen blir spåret mer utmanande med rejäla backpartier kombinerat med stakpartier och här finns möjlighet att höja pulsen tillbaka till starten igen. Vårt mest utmanande spår.
4. GRÖNA spåret9 kmStängd för säsongenFörsta 4 km är lättåkta och går över Björnmyran, omgivet av senvuxna fjällbjörkar. Går vidare via några knixiga partier över vägen till backen och har sen ett par rejält utmanande backar för att sedan gå samman med elljusspårets tyngsta del med stora möjligheter för elitmotionären. På slutet är spåret stakvänligt genom skogspartier och myrstråk.
5. GULA spåret7 kmStängd för säsongenSamma som det gröna spåret förutom att det inte går över Björnmyren.
6. FJÄLLET RUNTFjällspår14 kmStängd för säsongenGår i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den fina Rybäckskojan. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck. Spåret går från Rybäckskojan tillbaka upp mot myren igen och går sedan runt den södra delen av berget Fjätervålen. I den södra delen finns två rejäla backar. Här måste du ta det försiktig i branterna.
7. IDREFLÖTAFjällspår15 kmStängd för säsongenSamma inledning som Fjället runt. Väl uppe på Svartfjället följer det ryggen på Svartfjället för att efter ca 2 km vika ned på myren Idreflöta, norr om Fjätervålen. Där ringlar spåret sig fram, går upp en bit på Torråsen för att sedan komma tillbaka till spåret man åkte upp på. Spåret är lättåkt och extra fint på vårkanten i gassande solsken.