Längdskidåkning i Idrefjällen

48 km spår direkt utanför stugknuten

Anläggningen är öppen 22 december-7 april.  Längdspåren runt stugbyn prepareras för klassiskt och skate varje dag och brukar vara färdiga runt kl 9. Se karta nedan. Fjällspåren prepareras vid behov och när vädret tillåter. Vid dåligt väder och stark vind kan spårdragning utebli. Vallabod finns vid skidshopen och är tillgänglig dygnet runt.

Var rädda om våra skidspår
Det är ej tillåtet att gå varken i de klassiska spåren eller på skatebädden! Det finns särskilda vintervägar, se spårkarta nedan. Ni går då på den smala remsan vid sidan av spåren.
Tack för visad hänsyn!

Här kan du se när spåren preparerades senast)>>

Fjällspåren
Fjällspåren Idreflöta och Fjället runt erbjuder skidåkning med Dalarnas bästa utsikt. Här har du den magnifika vyn över Städjan och Nipfjällets naturreservat. Roger Borgelid beskriver fjällspåren som en ”osminkad skönhet” i sin bok Drömspår.

Läs mer om dessa spår här>>

Längdteknikparken vid spårcentralen
En mindre längdteknikbana där barn och ungdomar kan träna teknik, balans och utmanas på längdskidor. Viktigast är att ha roligt samtidigt som du blir säkrare på längdskidor!

Tävla i längdåkning tillsammans med Valle! 
Två valfria sträckor (500 m eller 1 km). Alla kan vara med och vid målgång delar vi ut medalj och något gott. Start och mål vid pistmaskingaraget.
Dagar och tider:
Kl. 14.00 Annandag jul, 2 januari, onsdagar v. 7-9 samt påskloven v. 13-14.
Anmälan: Boka online eller i Skidshopen senast 13.00 samma dag
Pris:
 80 kr/deltagare

Hund i spåret?
Det är tillåtet att ta med hund i spåret OM hunden är kopplad, underlaget är hårt och hunden springer bredvid spåret. Missbrukas detta kommer vi förbjuda hund i längdspåren. Skatespåret bredvid de klassiska spåren räknas också som spår så är underlaget mjukt kan hundar tyvärr inte springa där.

Spårpass
Gäller för alla våra längdspår inkl. fjällspåren. Spårpass kan köpas online eller i skidshopen. Du kan även swisha dagpass, 135 kr|vuxen och 100 kr|senior till 123 690 7901. Men det är alltid mest förmånligt att boka online. Spårkontroller sker under säsongen.

Barn tom 15 år åker gratis i våra längdspår.

Njut i spåret!

Våra längdspår

Spårpreparering live (extern sida)>>

SpårKommentarLängdStatusBeskrivning
1. ELLJUSSPÅRET-blå (Klicka för att se spårprofil)Elljus kl. 7-21 när det är mörkt.4,6 km Stängd Enkel och familjevänlig terräng. Börjar med ett flackt avsnitt som följs av ett fint nedförslut mot Flötbäcksvägen som passeras. Därefter går spåret över myrar och i lite backig terräng som sen följs av en rejäl backe och en slakmota upp mot vattenverket. Spåret avslutas med fin stakterräng tillbaka till starten.
2. BJÖRNMYREN-orange (Klicka för att se spårprofil)7 kmStängd Fantastisk fjällmiljö i öppen terräng, passar både familj som motionär. De första 4 km är mycket lättåkta och sen blir det lätt uppför mot backen igen. Ett lättåkt spår som passar alla.
3. RÖDA SLINGAN-röd (Klicka för att se spårprofil)6 kmStängd Första 2 km är lättåkta och går genom klassisk fjällmiljö. Sen blir spåret mer utmanande med rejäla backpartier kombinerat med stakpartier och här finns möjlighet att höja pulsen tillbaka till starten igen. Vårt mest utmanande spår.
4. FJÄTEN RUNT-grön (Klicka för att se spårprofil)9 kmStängd Första 4 km är lättåkta och går över Björnmyran, omgivet av senvuxna fjällbjörkar. Går vidare via några knixiga partier över vägen till backen och har sen ett par rejält utmanande backar för att sedan gå samman med elljusspårets tyngsta del med stora möjligheter för elitmotionären. På slutet är spåret stakvänligt genom skogspartier och myrstråk.
5. STUGBYSPÅRET-gul (Klicka för att se spårprofil)7 kmStängd Samma som "Fjäten runt", grönt spår, förutom att det inte går över Björnmyren.
6. LängdteknikparkenStängd Längdteknikbana vid spårcentralen, där barn och ungdomar kan träna teknik, balans och utmanas på längdskidor.
7. FJÄLLET RUNT (Klicka för att se spårprofil)Fjällspår14 kmStängd Går i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den fina Rybäckskojan. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck. Spåret går från Rybäckskojan tillbaka upp mot myren igen och går sedan runt den södra delen av berget Fjätervålen. I den södra delen finns två rejäla backar. Här måste du ta det försiktig i branterna.
8. IDREFLÖTA (Klicka för att se spårprofil)Fjällspår 16 kmStängd Samma inledning som Fjället runt. Väl uppe på Svartfjället följer det ryggen på Svartfjället för att efter ca 2 km vika ned på myren Idreflöta, norr om Fjätervålen. Där ringlar spåret sig fram, går upp en bit på Torråsen för att sedan komma tillbaka till spåret man åkte upp på. Spåret är lättåkt och extra fint på vårkanten i gassande solsken.