Fjället runt och Idreflötaspåret

Inom naturreservatet (där fjälltopparna Städjan 1131 m ö h, Nipfjället 1192 m ö h och Fjätervålen 1002 m ö h ingår) finns två spår som du når från anläggningen, Idreflöta och Fjället runt. Dessa spåras också så gått som dagligen. Tänk på att väder och vind är extra påtagligt uppe på fjället.

Varför inte packa ryggsäcken med matsäck och åka spåret som kallas fjället runt. Det går i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den fina Rybäckskojan. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck. Spåret går från Rybäckskojan tillbaka upp mot myren igen och går sedan runt den södra delen av berget Fjätervålen. I den södra delen finns två rejäla backar. Här måste du ta det försiktig i branterna. Spåret är markerat med kryssmarkering och total spårlängd är 14 km.

Det andra spårvalet är Idreflötaspåret. Inledningen är samma som Fjället runt. Väl uppe på Svartfjället följer Idreflötanspåret ryggen på Svartfjället för att efter ca 2 km vika ned på den fantastiskt fina Idreflöta. Idreflöta är en mycket stor myr norr om Fjätervålen. Där ringlar spåret sig fram, går upp en bit på Torråsen för att sedan komma tillbaka till spåret man åkte upp på. Spåret är lättåkt och extra fint på vårkanten i gassande solsken. Spårets totala längd är ca 16km. Även Idreflötanspåret är kryssmarkerat.

Totalt är Fjället runt och Idreflöta 23 km. Tänk på att dessa spår går till vissa delar över kalfjäll och ibland utsatts för riktigt hårt väder och kyliga vindar. Kyleffekten är hög när det blåser hårt. Kläder efter väder!

Det är Fjätervålen AB som ansvarar för spårdragningen. Spåren körs med pistmaskin när snöförhållandena är goda och vädret tillåter. Välkommen till ett en magisk längdupplevelse på fjället!