Längdåkning

48 km spår utanför stugknuten

Längdspåren runt stugbyn prepareras för klassiskt och skate varje dag och brukar vara färdiga runt kl 9. Se karta nedan. Fjällspåren prepareras vid behov och när vädret tillåter. Vid dåligt väder och stark vind kan spårdragning utebli. Vallabod finns vid skidshopen.

Var rädda om våra skidspår
Det är ej tillåtet att gå varken i de klassiska spåren eller på skatebädden! Det finns särskilda vintervägar, se spårkarta nedan. Ni går då på den smala remsan vid sidan av spåren.
Tack för visad hänsyn!

Spårpreparering live (extern sida)>>

Fjällspåren
Ta en längre tur och upplev vår magiska natur i våra två fjällspår, Fjället runt och Idreflöta. Läs mer om dessa spår här>>

Längdteknikparken i barnområdet
En mindre längdteknikbana där barn och ungdomar kan träna teknik, balans och utmanas på längdskidor. Viktigast är att ha roligt samtidigt som du blir säkrare på längdskidor!

Valles längdlopp för alla barn, onsdagar kl. 14.00 v. 14-15
Åk längdskidor tillsammans med Valle! Start och mål vid pistmaskingaraget. Alla kan vara med och alla får pris. Boka i skidshopen senast 13.00 samma dag! Pris:80kr|deltagare

Hund i spåret?
Det är tillåtet att ta med hund i spåret OM hunden är kopplad, underlaget är hårt och hunden springer bredvid spåret. Missbrukas detta kommer vi förbjuda hund i längdspåren. Skatespåret bredvid de klassiska spåren räknas också som spår så är underlaget mjukt kan hundar tyvärr inte springa där.

Spårkort
För att undvika köbildning ber vi er att swisha betalning av spårkort. Spårkortet gäller för alla våra längdspår inkl. fjällspåren och det är nu möjligt att swisha för 1 dag. Swisha till 123 690 79 01. Märk betalningen med ”Spårkort”. Även Närlivsbutiken säljer spårkort. Se prislista>>

Kontrollavgift på 1 500 kronor debiteras för åkare utan giltigt spårkort/swishkvitto. Stick-kontroller sker under säsongen. 

Njut i spåret!

Våra längdspår

SpårKommentarLängdStatusBeskrivning
1. BLÅA spåret (Klicka för att se spårprofil)Elljus kl. 7-21 när det är mörkt.4,6 km Öppen Enkel och familjevänlig terräng. Börjar med ett flackt avsnitt som följs av ett fint nedförslut mot Flötbäcksvägen som passeras. Därefter går spåret över myrar och i lite backig terräng som sen följs av en rejäl backe och en slakmota upp mot vattenverket. Spåret avslutas med fin stakterräng tillbaka till starten.
2. ORANGA spåret - Björnmyren (Klicka för att se spårprofil)7 kmÖppen Fantastisk fjällmiljö i öppen terräng, passar både familj som motionär. De första 4 km är mycket lättåkta och sen blir det lätt uppför mot backen igen. Ett lättåkt spår som passar alla.
3. RÖDA spåret (Klicka för att se spårprofil)6 kmÖppen OBS! Mjukt på vissa ställen och tunt snötäcke.Första 2 km är lättåkta och går genom klassisk fjällmiljö. Sen blir spåret mer utmanande med rejäla backpartier kombinerat med stakpartier och här finns möjlighet att höja pulsen tillbaka till starten igen. Vårt mest utmanande spår.
4. GRÖNA spåret (Klicka för att se spårprofil)9 kmÖppen OBS! Mjukt på vissa ställen och tunt snötäcke.Första 4 km är lättåkta och går över Björnmyran, omgivet av senvuxna fjällbjörkar. Går vidare via några knixiga partier över vägen till backen och har sen ett par rejält utmanande backar för att sedan gå samman med elljusspårets tyngsta del med stora möjligheter för elitmotionären. På slutet är spåret stakvänligt genom skogspartier och myrstråk.
5. GULA spåret (Klicka för att se spårprofil)7 kmÖppen Samma som det gröna spåret förutom att det inte går över Björnmyren.
6. LängdteknikparkenÖppen Längdteknikbana i barnområdet, där barn och ungdomar kan träna teknik, balans och utmanas på längdskidor.
7. FJÄLLET RUNT (Klicka för att se spårprofil)Fjällspår14 kmÖppen Går i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den fina Rybäckskojan. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck. Spåret går från Rybäckskojan tillbaka upp mot myren igen och går sedan runt den södra delen av berget Fjätervålen. I den södra delen finns två rejäla backar. Här måste du ta det försiktig i branterna.
8. IDREFLÖTA (Klicka för att se spårprofil)Fjällspår 16 kmÖppen Samma inledning som Fjället runt. Väl uppe på Svartfjället följer det ryggen på Svartfjället för att efter ca 2 km vika ned på myren Idreflöta, norr om Fjätervålen. Där ringlar spåret sig fram, går upp en bit på Torråsen för att sedan komma tillbaka till spåret man åkte upp på. Spåret är lättåkt och extra fint på vårkanten i gassande solsken.